Schutting inspiratie tips voor 2022

Schuttingen: de trends voor 2022

Ben je je tuin aan het opknappen? Ben je net verhuisd? Wil je je tuin duurzamer inrichten? Dan is de kans groot dat je ook de erfafscheiding wilt aanpakken. Hieronder geven wij de trends weer op het gebied van schuttingen In de tuin.
Wil je een schutting Laten plaatsen, lees dan verder en doe inspiratie op. Om te komen tot de schutting of tuinafscheiding die precies bij jou past. ook geven we je een link naar een online configurator waar jij je schutting helemaal op maat kunt ontwerpen.

Afloop scherm hout beton schutting
overzicht

Welke soorten schuttingen zijn er?

Een schutting kan Natuurlijk van elk denkbaar materiaal gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen zijn echter hout (eventueel met beton) en riet. De hout beton schutting, een combinatie van betonnen palen en houten delen is een van de meest gebruikte schuttingvormen en ook in 2022 nog helemaal on trend. Praktisch, eenvoudig en sterk.

Duurzaamheid

We weten allemaal dat het goed is om zo min mogelijk steen en zoveel mogelijk aarde en groen in de tuin te hebben. Dit geeft insecten en andere dieren een kans én het draagt bij aan een beter milieu. Ook zorgt het voor minder warmte, omdat groen de warmte van de zon absorbeert en niet terugkaatst, zoals steen dat doet. Soms kun je toe met een leuke groene haag tussen jouw tuin en de tuin van de buren. Maar meestal zul je toch een wat steviger afscheiding willen hebben. Als je dan kiest voor een schutting, dan kun je die ook duurzaam maken, door hem helemaal te Laten begroeien net klimop of andere klimplanten. Het ziet er prachtig groen en natuurlijk uit, maar toch heb je de zekerheid van een stevige schutting waar iemand niet zomaar even doorheen loopt.
Duurzaamheid is een grote trend in 2022 en zeker iets om te overwegen bij het kiezen van je tuinafscheiding.

Geen onnodige kosten

Het is, ook in 2022, niet nodig om overdreven veel geld uit te geven aan een schutting ook als je kiest voor kwaliteit. Als je kiest voor een schutting van voordeel-schutting, dan weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Ook voordelige schuttingen kunnen er trouwens prima uitzien. Dankzij de online configurator kun je de schutting precies op maat laten maken, wat een mooi en verzorgd effect geeft. Handig is dat je ook meteen de kosten kunt zien.

Openingen in de schutting

Ruim de tuin niet te vaak op, laat bladeren lekker liggen en gebruik vooral geen gif. Je zult zien dat er plotseling allerlei leven In de tuin komt, van vlinders tot hommels en van padden tot egeltjes. Het hangt natuurlijk af van de omvang van je tuin maar Als je een kleine tuin hebt zorg dan dat er In de schutting één of meer kleine poortjes (openingen) zijn waardoor dieren de tuin ook kunnen verlaten en naar de buren kunnen gaan. Zo kun je toch een stevige schutting hebben én alle privacy die je nodig hebt. Het voordeel van het laten begroeien van je schutting is dat dit ook geluid absorbeert. Zo zul je minder luid horen van wat er in de buren hun tuin gebeurt en zullen zij ook geen overlast hebben van jouw bezoek In de tuin.

opening in de schutting

Hoe hoog mag een schutting zijn?

In principe mag een schutting niet hoger dan 2 m hoog zijn. Er kunnen uitzonderingen zijn. Dit kun je navragen bij de gemeente. Deze hoogte geldt uiteraard voor schuttingen In de achtertuin. In de voortuin is een hoge schutting over het algemeen niet toegestaan richting de straat. Als erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren mag het over het algemeen wel. Zoals gezegd, kun je bij twijfel het beste even bij de gemeente informeren hoe het precies zit. Het zou zonde zijn als je je nieuwe schutting meteen weer geheel of half zou moeten afbreken.

Hout en vlechtwerk

In het verlengde van de trend duurzaamheid en natuurlijkheid past ook de gevlochten schutting. Deze kan van hout gemaakt zijn of van riet. Dit soort schuttingen is minder robuust maar het geeft een mooie natuurlijke uitstraling. Gevlochten schuttingen zijn ook heel geschikt om te Laten begroeien.

Geen schutting

Het klinkt Misschien gek maar Je kunt er ook voor kiezen om geen schutting te plaatsen. En hiermee bedoelen we dat je ook geen haag plant. Dit is Natuurlijk alleen iets voor mensen die heel goed kunnen opschieten met de buren en het leuk vinden om twee tuinen samen te voegen tot één geheel. Super leuk als je allebei kleine kinderen hebt die graag over en weer lopen om te gaan spelen. Het biedt ook veel meer mogelijkheden om je tuin leuk in te richten. Je kunt ook overwegen om een verplaatsbare schutting te nemen. Dat is een tijdelijke schutting, die niet in de grond verankerd zit. De schutting is licht en je kunt hem opklappen of uitklappen al naar gelang de situatie vraagt om een afscheiding of om 1 grote gezamenlijke tuin.
Een alternatief is een halve schutting; vlak bij de keukendeur is de schutting stevig en ondoorzichtig, verderop in de tuin verandert hij in een doorzichtig of laag hek. Dit geeft privacy waar je het nodig hebt en toch een optische ruimtelijkheid, die je met een dichte schutting over de gehele lengte wellicht minder hebt. Of dit een goede optie is hangt natuurlijk ook af van het type tuin, de grootte van de tuin en van de ligging.

Een goede schutting is een aanwinst

Een goede schutting is een aanwinst voor je tuin, mits je de juiste schutting kiest en zorgt dat hij de tuin niet gaat overheersen. Het gaat tenslotte om een fijne plek om te zitten en te werken in het groen. Maak met de online configurator een ontwerp en bereken precies wat je nodig hebt. Mocht je vragen hebben over je schutting dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen. We staan je graag te woord om je te helpen met alles wat je wilt weten over het plaatsen van een schutting in de tuin.

wit/grijs beton systeem